logo


Боље шансе за младе из руралних средина

Удружење грађана “Сунце” спроводи пројекат “Боље шансе за младе из руралних средина”/”Better Opportunities for Youth Living in Rural”. Пројекат је подржан на конкурсу Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије “Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих”, а који се спроводи у оквиру програма “Знањем до посла” (Е2Е) који финансира Швајцерска агенција за развој и сарадњу.

Пројекат “Боље шансе за младе из руралних средина” је креиран као истраживање о потребама и предусловима за развој омладинског предузетништва у сфери агробизниса, а које ће се спроводити на територији општине Рача и општине Крагујевац. Циљ пројекта је да се развије иновативни модел подршке омладинском предузетништву у сфери агробизниса.

Кратак опис пројектних активности

Пројекат ставља у средиште младе који живе на селу и њихово економско оснаживање кроз развој агробизниса. Подаци ће бити прикупљани кроз фокус групе са младим пољопривредницима, као и младима који намеравају да се баве пољопривредом. Други вид података пружиће експерти у области агро производње, стручне информације, процењивање успешности идеја младих, подаци о постојећим могућностима … У рад фокус група биће укључено око 40 младих и 10 експерта из области пољопривреде, предузетништва и рада са младима.

Прикупљени подаци чиниће полазну основу за развој предлога пројекта и препорука за развој агробизниса младих као крајњег продукта спроведених активности, који ће бити презентовани и уступљене на коришћење представницима локалних самоуправа.

Пројекат спроводи Удружење “Сунце” у партнерству са Удружењем “Интерактив” и Едукативним маркетинг центром од октобра 2017. до фебруара 2018. у Рачи и Крагујевцу.