logo


Date:April 18, 2017

Млади безбедни учесници у саобраћају

Млади од 18 до 25 година старости спадају у најугроженије и најризичније учеснике у саобраћају. Разлози њиховог страдања су многобројни – неискуство, незнање, површност, агресивност, недостатак саобраћајне културе, младалачки бунт, жеља за доказивањем  изато су често жртве у саобраћају као возачи, сувозачи, пешаци, моторциклисти, бициклисти… У школама не постоји предмет који се бави  обуком за безбедно понашање у саобраћају. Једину обуку коју имају, ђаци стичу кад крену да сами возе у ауто-школама.

Ученици Политехничке школе, чланови Секције за безбедност у саобраћају, дали су себи задатак да скрену пажњу ђацима на потенцијалне опасности и како предупредити да до потенцијалне саобраћајне незгоде уопште не дође. Едукација, кроз примере из живота, имаће за циљ да упозна  и научи младе средњошколце из Крагујевца како се треба понашати у саобраћају.

Волонтери су до сад обележили 1. априла -  Дана борбе против алкохолизма,  и организовали јавну акцију у Пешачкој зони у Крагујевцу, где су информисали грађане и делили им промотивни материјал. Током пројекта ће наставити са кампањом  о превенцији коришћења алкохола током вожње у кафићима, организовати изложбу која прати кампању за не конзумирање алкохола постављањем мобилних изложби у холовима средњих школа. На крају пројекта, пред сам завршетак школске године промовисаће слоган „На матуру без аутомобила“ и настиојати да утичу на ученике завршних година средње школе.